pszichologosz

pszichologosz

Megérzés a döntésekben

2017. február 08. - pszichologosz

 

mystery-864714.jpg

Az üzleti környezet egyre komplexebb és egyre több kihívást támaszt az ott dolgozók felé, ami  ugyan növelheti a céltudatosságot, de stresszt és túlterheltséget is okozhat.  A változásokkal való megküzdés,  a szükséges döntések meghozatala növekvő nyomást jelent a vezetők számára, de a folyamat során megfeledkeznek egy nagyon fontos erőforrásukról, az intuícióról.

„Az intuitív agy szent ajándék, míg a racionális agy hűséges szolgáló. Egy olyan társadalmat alkottunk, ahol a szolgálót tiszteljük és közben elfeledkeztünk az ajándékról.„ /Albert Einstein/

Mai modern társadalom a racionális elmét hangsúlyozza és nagyon kis jelentőséget tulajdonít az emberi megérzésnek. Sőt, sokan tabuként kezelik az intuíciót, pedig az valójában kiegészíti a racionális döntés hozatalt. Ezt alátámasztja számos pszichológiai kutatás, amelyek szerint legjobb döntéseink megérzéseink által befolyásolva születnek meg. Ha a vezetők megtanulják erőforrásként használni az intuíciót, nehéz időkben erős szövetségesre számíthatnak általa, nemcsak a munkahelyen, hanem a magánéletben is. A szomato-pszichoterápiás fókusz módszer ezt a folyamatot segíti, hogy hozzáférjünk intuíciónkhoz, ami aztán értékes inputot ad a döntéshozatal és a stratégiai tervezés folyamatában. A Gendlin által kidolgozott fókusz módszer alapgondolata, hogy a testben, a zsigerekben van a problémáink megoldásának kulcsa, csak tudni kell figyelni a belső jelzésekre. A fókuszolás során egy finoman összehangolt beszélgetés zajlik  az intuíció és az intellektus között.  A vezetők ily módon kapcsolatba lépve intuíciójukkal meglátják azokat az alapvetően új információkat, amelyeket figyelmen kívül hagytak volna, mivel azok a racionális agy számára nem voltak érthetők. A módszer kidolgozása óta számos kutatás látott napvilágot. Bebizonyosodott, hogy nem csak a döntéshozatalban hasznos, hanem támogatja az autentikusabb vezetői képességek kialakulását, javítja a társas kapcsolatokat és csökkenti a stressz szintjét. A fókuszolás egy új készséget ad a vezetőknek, amellyel növelhetik személyes és vezetői hatékonyságukat a mai kihívásokkal teli üzleti környezetben.

Somogyi Angelika

 A fókuszolás alapjairól korábbi blog bejegyzésemben olvashat.

Következő fókusz tréningről itt tájékozódhat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologosz.blog.hu/api/trackback/id/tr6412237462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása