pszichologosz

pszichologosz

Fókuszált öngyógyítás

2017. január 31. - pszichologosz

fitness-jump-health-woman-56615.jpeg

Emlékeink, életünk története nem csak az agyunkban tárolódik, tudatos és tudattalan lelki folyamataink egész testünkben megőrződnek. Lelki problémáink, nehézségeink nagyrésze a testünkben is megjelenik valahol. A szomato pszichoterápiás módszerek erre a testi bölcsességre támaszkodnak. A testünkkel való terápiás munka során a sejtszinten tárolt információkhoz eljutva dolgozunk problémáink megoldásán, régi sérüléseink feldolgozásán. Erre a folyamatra alapoz Eugene Gendlin által kidolgozott fókusz módszer is, amely alapgondolata, hogy a testben, a zsigerekben van a lelki helyzetünk megértésének kulcsa, csak tudni kell figyelni a belső jelzésekre.

A fókuszolás gyökerei az 50-es évekig nyúlnak vissza, amikor Gendlin a pszichoterápiás folyamatok hatótényezőt kutatta. Arra volt kíváncsi mitől függ, hogy egy terápia sikeres vagy sem.  Megállapította, hogy sem a terapeuta személye, sem az általa alkalmazott módszertan, sem pedig a terápiás kapcsolat minősége nem garantálta a pozitív kimenetet. A terápia sikerességét a kliens saját élményeihez való kapcsolódás képessége határozta meg döntően. A kliensek viselkedésének, belső történésekhez való kapcsolódásának tanulmányozása során „fedezték fel” a fókuszolás módszerét, majd ezeket célirányossá és taníthatóvá tették a Gendlin által kidolgozott speciális instrukciós formulán keresztül. A fókuszolás folyamata a probléma belső, homályos testi érzetét teszi fókuszba, ezért lett a módszer neve fókusz. A módszer gyakorlása során a lelki elakadásainkkal dolgozunk, amiket Gendlin egy patakban lévő keresztbefordult rönkhöz hasonlít. Azzal, hogy kapcsolódok hozzá, hogy foglalkozom vele már tovább segíthetem a folyamatot.

A szomato pszichoterápiás folyamatokra jellemző élményközpontúság a fókuszolásra is jellemző. Racionális szinten nem feltétlenül tudjuk, hogy mi történik, nem biztos, hogy egy értelmes történet formálódik majd az élményből. Annak ellenére, hogy az élmény gyakran szimbolikus marad, a folyamattal mégis egy lépéssel közelebb kerülhetünk a vágyott belső állapotunkhoz.  A testi élmények tudatosításán keresztül a szervekre kivetült érzelmek jobban megismerhetővé válnak, megérthetők lesznek a mögöttük meghúzódó okok. A folyamat lehetővé teszi a tudatos hozzáférést, ahhoz, ami gyakran tudattalan vagy csak félig tudatos, mert a legtöbb ember nem tudja, hogyan férjen hozzá. 

A fókuszolás folyamatában kapcsolatot veszünk fel saját belső, testi tudatosságunkkal. Az ily módon átélt érzet egy probléma testileg érzett jelentése, amely a fókuszolás során átkerül a testből az értelembe. Az átélt érzet (felt sense) a fókuszolás központi fogalma, ami arra vonatkozik, hogy egy adott probléma vagy helyzet hogyan érződik, milyen a zsigeri leképződése.  Egyszerű példa erre, ha megkérdezzük magunktól: Hogy érzem most magam? Majd önmagunkra, testi érzeteinkre figyelünk. Egy körvonalazatlan, homályos testi érzés jelentkezik, ami nem érzelem és nem csak érzés, mert van tényszerű része is, amit szavakkal nehéz leírni. Testi érzéseivel sok ember képes kapcsolatot felvenni, de a kérdés az, hogy az érzést követően mi történik ezekkel a zsigeri érzésekkel.  Amikor a fókuszolás során kapcsolatba lépünk ezekkel a gyomortájéki érzésekkel megváltoznak, testi váltás (body shift) történik, ami egy megkönnyebbülést hoz a fókuszolónak. A fókuszolást eredetileg egy terápiát előkészítő eszköznek dolgozták ki. Maga a folyamat, a tudattalan tartalmak felszínre kerülése hasonlít, ahhoz, amikor egy dinamikus terápiás folyamatban feldolgozódnak, érthetővé, tudatba integrálhatóvá válnak.

A fókuszolás, a testben érzett élmények megfigyelésének képessége velünk született, így könnyen elsajátítható. Lépésről lépésre irányítja figyelmünket a testünk folyamataira, amelyen keresztül személyes élményeink, emlékeink, érzéseink tudatosulnak, hozzásegítve bennünket azok megértéséhez. Ez a mindannyiunkban ott rejlő testi bölcsesség a tudás korlátlan forrása, ami probléma megoldás képességét adja, segít a tudatosságon és az önirányítottságon keresztül elérni az egyéni beteljesülést.

Somogyi Angelika

Következő fókusz tréningről itt tájékozódhat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologosz.blog.hu/api/trackback/id/tr6112170560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása